Ryafåren på Rya gård

Ryafåren tillhör Sveriges kulturarv. Får med lång, glansig och stark ull återupptäcktes 1915 i Skattungbyn, då Axel Nilsson, bl.a. intendent på Röhsska museet i Göteborg, sökte efter ursprunget till vackra textilföremål (ryor, fälltäcken mm) från 1700-talet, som den framväxande hemslöjdsrörelsen intresserade sig för. I drygt 100 år har arbetet pågått för att avla fram livskraftiga får med dessa ullegenskaper.
Ryafåret är ett vackert och vänligt djur med stark flockinstinkt och vaksamhet. Djuren kan söka föda i svår terräng och är därför goda naturvårdare. Utmärkande är också hög fruktsamhet, lätta lamningar och goda modersegenskaper.
Ryafårens naturliga färger är vit, svart, brun och grå, och vid avel eftersträvas rena färger.
På Rya gård har vi förmånen att få delta i bevarandet av dessa trevliga djur.

Lamm 2020, födda i april, snart ute på bete

Livdjur

Vi vill alltså gärna bidra till att de fina Ryafåren ska leva vidare. Senaste åren har vi med glädje sett flera unga familjer starta upp nya Ryafårsbesättningar. De djur vi säljer ska ha de egenskaper som Föreningen Ryafårets avelsplan anger. Vi annonserar på Föreningen Ryafårets hemsida när det är aktuellt. www.ryafaret.se

Kött

Slakt sker på Öströö Fårfarm 3-5 gånger per år. Då tar vi upp beställningar och säljer helt eller halvt lamm styckat enligt Öströös olika alternativ, i slutna lådor (eller ostyckat). Vi säljer också vaccat, fryst kött styckvis. Får är ett hittills allmänt underskattat alternativ, rejäla bitar (filé, stek, rostbiff, färs eller efter önskemål) och fyllig smak. Våra får äter i huvudsak gräs, örter (vintertid i form av ensilage) och buskar, köttet är lätt marmorerat och med antydan till viltsmak.

Lillegårdens chark har vintern 2019-20 hjälpt oss tillverka en testomgång Ryasalami med vår egen kryddning. Den har blivit omtyckt. Därför har vi fortsatt med tillverkningen. Det finns nu i två versioner, en med tillsatt grisspäck och en med enbart lamm/fårkött.

Vi delar med oss av egna matrecept vid köttförsäljning, om så önskas.

Intresserad av att få mailutskick inför köttleveranser? Skriv till gertrud.sandberg@gmail.com

Ull

Ryaullen är lång, glansig och slitstark. Vi har naturligt vit, svart och brun ull till försäljning, både råull och tvättad ull. Den passar bra till konsthantverk, som t.ex. bildvävar, till heminredningsdetaljer, vantar, sockor och andra ytterplagg. Garn av ryaull är utmärkt som varp (och även inslag) till plädar och vadmalstyger. Den vita ullen är också perfekt som tomteskägg och ett mindre brandfarligt alternativ till islandslav i adventsljusstakar.

Vit ull med fiberlängd runt 15 cm är bra för den som vill lära sig spinna, tråden går inte så lätt av som när man använder kortare ull.

Vinterullen innehåller mer bottenull och är ofta kortare. Då lämpar den sig för tovning.

Ull från buk, lår och bak lämpar sig bäst till trädgårdsull, bl.a. för att hålla rådjur m.fl. borta från blomrabatter. Kan köpas i säckar efter överenskommelse.

Ryaullen går bra att handspinna

Garn

Vi har låtit spinna garn på ett minimillspinneri och har tvåtrådigt lammullsgarn i de naturliga färgerna vitt, svart och brunt. Vi har modeller och stickbeskrivningar för spiralsockor och handledsvärmare som är lätta att sticka.

Dessutom har vi mattgarn i samma färger.

Vi har levererat ull till ett första test att spinna garn för traditionellt halländskt hantverk inom projektet Ull som Resurs. Arbetet fortsätter nu i Hallands Kulturgarnsförening, där fler fårägare, hemslöjdare m.fl samarbetar om att skapa garn till hållbart hantverk, i första skedet halländsk bingestickning.

Skinnfällar

Vi tycker det är viktigt att ta rätt på allt när ett djur slaktas. Ryafåren ger vackra, långhåriga mattskinn, ljuvligt mjuka plädskinn (3,5 cm ullängd) och pälsskinn (1,8 cm ullängd). Vi anlitar Tranås skinnberedning, där man arbetar med metoder som är skonsamma för miljön. Vi sätter priserna efter kvalitet och storlek. Läs vidare under den rubriken!