Aktuellt och tidigare

Kontaktuppgifter:

Christer: rya.christer@gmail.com 070-3631107.

Gertrud: gertrud.sandberg@gmail.com , 070-5767341

Tomatfestival på Warberg Tomateria 23 september

Vi kommer till tomaterian på lördag och har med oss vax- rosen- och purpurbönor, några fänkålsstånd, vit libanesisk squash (fast, god, grillvänlig), kronärtskockor, röd- gul- och polkabetor, ankägg samt vackra skinnfällar från våra ryafår.

ÖPPET HUS PÅ RYA KVARN 28 juni 2023

Lindberga Hembygdsförening höll öppet hus hos oss 28 juni kl 18-20 med visning av kvarn, ränna och kvarnhjul. Om det hade funnits vatten i bäcken skulle vi ha malt några säckar råg (se nedan!). Efter det har vi fått närmare 500 mm regn, så i höst skulle det gå att visa kvarnen i aktion.

Längre ner på sidan finns också vägbeskrivning.

Torkan 2023

I början av juni var bäcken en svag rännil. Vi kan inte dämma och köra kvarnen, bara visa och berätta. Och vid midsommar är det helt torrt i bäckfåran.

Den manshöga svedjerågen blommade första veckan i juni. Vi bjöd på surdegsbröd bakat på råg från vår skörd 2022. Hembygdsföreningen ordnade fika med hembakat.

Garn

Vi säljer ut det gamla medelgrova (130 m/hg) natursvarta-mörkbruna lammullsgarnet för 140 kr/hg. Det passar endast för hård stickteknik, då det är löst spunnet.

Vi kan visa nyspunnet tunnare, tvåtrådigt lammullsgarn i tre naturfärger: vitt 250 m/hg, brunt och svart 225 m/hg. Skall testas i Hallands Kulturgarnsförening (se https://kulturgarn.se/ ! I första hand för medlemmar till självkostnadspris).

Hitta till oss

Så här ser gårdsinfarten ut. Adressen är Valinge Rya 11, 43292 Varberg

https://goo.gl/maps/Zdu3mTKaZ7C8YTWk9

Hänt vecka 20 2022

Maskrosfrossa! Lägg märke till färg i ansikte och på hals!

Ankornas förehavanden 2022

I år valde ankorna att skapa fler ankor framför att ge oss ägg till försäljning. 20 ällingar har kläckts och 19 har vuxit upp. Så vi hoppas på fler ägg nästa säsong!

Nykläckta ällingar. Mor Löpanka gillar inte fotografer.

Kvarndag 7 november 2021

Rya Kvarn återinvigdes i Lindberga Hembygdsförenings regi, med föredrag av industrihistoriker Bengt Spade. Laban körde 80 kg svedjeråg på sin vagn som drogs av ardennerhästen Nike. Vattenhjulet drev kvarnstenarna. Denna första malning efter renoveringen gav grovt mjöl. Vi bjöd på smakprov av surdegsbröd bakat på svedjeråg. 150 personer gick tipspromenaden.

#norrOmVarberg 18 september 2021

Vi höll öppen gård Kl 10-15 med popupbutik i uterummet – grönsaker, lammkött, skinnfällar, garn från våra Ryafårs ull. Och som vanligt fanns promenadstig.

Välkommen att kontakta oss för ett gårdsbesök eller om du är intresserad av någon av våra produkter. SMS Gertrud 070-5767341, Christer 070-3631107

Tidigare händelser:

Lamning 2021

Bruna var först med två fina bagglamm 28/3
Här är Ulla-Maja med två nyfödda, det tredje på väg

Totalt fick våra tackor 41 lamm 2021 (och 2022 47!) När de vuxit till sig på stall är det dags att komma ut på välkomstbete:

Välkomstbete mot Ryasjön 21 maj 2021

Vacker vintersöndag 14 februari 2021

Nedanför dessa bilder finns en del från 2020.

Morgondimma över Stamnared
Tre veckor med vinterkyla har fyllt kvarnens träränna med is
Och istappar på skuggsidan
Kattarina myser i solen
Ankorna har övergivit bäck-kröken och står och tjurar i dagburen
I tackstallet råder väntans tider. De ska klippas så fort vädret tillåter.
Och lammen börjar se dagens ljus i slutet av mars. (Februari 2021
)

Popupbutik i & innanför uterummet

I och vid vårt uterum visar vi ibland gårdens produkter till försäljning. (Grönsaker, fryst kött, Ryasalami, stickgarn med beskrivning, skinnfällar.) Det finns fina promenadvägar runt gården. Det går också att titta in i kvarnen. Vi kan visa djuren, men gå inte in i fårstallet utan att fråga oss!

Decemberöppet i uterummet
Spaghettipumpa, vintersquash Blå Hubbard, Uchiki Kuri, Guatemala Blå, östasiatisk jätterättika Daikon, purjolök, palsternacka. Vi hade även gul- och rödbeta samt några stora men fortfarande mjälla kålrabbi Superschmelz.

Tidigare under 2020…

April. Lamm snart ute på välkomstbete
4 maj…och nu har de kommit ut
3 augusti 2020. Nu har de ätit upp 4½ hage och vuxit… Här är tacklammen tillsammans med ungtackor och gammeltacka som håller ordning.
Några kronärtskockor skördade vi redan 15 juli, nedan grönsaker från i september.

Välkomna hit!

Christer och Gertrud